Sieradzkie Centrum Kultury

wysoki kontrast | Wielkość

-A +A
p w ś c p s n
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Najstarsza Knajpa w Sieradzu "Boże Narodzenie i zima w średniowieczu"

27

Listopad 2021, sobota

Najstarsza Knajpa w Sieradzu "Boże Narodzenie i zima w średniowieczu"

Najstarsza Knajpa w Sieradzu "Boże Narodzenie i zima w śreniowieczu"

27 listopada 2021 r. (sobota)

godz.16.00-20.00

miejsce: Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu

Rynek 18

Wstęp wolny

Najstarsza Knajpa w Sieradzu to cykliczna impreza o tematyce historycznej, odbywająca się w Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu. Przed nami piąta już edycja tego ciekawego wydarzenia. Po długiej przerwie, spowodowanej pandemią, wznawiamy "knajpę”, nawiązując tym razem do klimatu Świąt Bożego Narodzenia oraz  tego, jak przed wiekami wyglądało życie w miesiącach zimowych. Czym ogrzewano się w średniowieczu, jakie spożywano potrawy w okresie przedświątecznym, skąd wzięły się piernikowe przyprawy oraz jakie aromaterapeutyczne sposoby pomagały umilić ludziom niesprzyjające, zimowe miesiące? Będzie również można dowiedzieć się o starożytnych źródłach świąt Bożego Narodzenia oraz o tym, jak Święta obchodzono w średniowieczu.

Podczas imprezy nie zabraknie stoisk animacyjnych oraz degustacji  potraw przygotowanych na bazie dawnych receptur.

Wstęp wolny.

 Wydarzenie odbędzie się zgodnie z obowiązującymi zaleceniami sanitarnymi.

 

Pełny program imprezy:

16.00
Otwarcie V edycji Najstarszej Knajpy w Sieradzu

16.15-16.45
Stanisław Muszyński (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej)
- Boże Narodzenie w średniowieczu.

17.15-17.45
Zdzisław Koczarski (Instytut Języka Polskiego PAN)
- Niezwyciężone Słońce, Saturn i Dzieciątko Jezus - rzecz o starożytnych źródłach świąt Bożego Narodzenia.

18.15-18.45
Marta K. Grochowalska (aromaterapeutka, publikuje m.in. w czasopiśmie popularnonaukowym Pharmacopola)
- Aromatyczne remedia: na zimowe problemy dawne i nowe aromatyczne sposoby

19.15-19.30
Michał Szymański (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej)
- Jak ogrzewali się dawni Sieradzanie? Piece w domach, karczmach i warsztatach.

20.00
Zakończenie


Stanowiska edukacyjne:

- pracownia alchemika zimą
- skąd się wzięły przyprawy piernikowe?
- średniowieczna kaligrafia, kolorowanie rycin
- wyposażenie dawnej karczmy (prezentacja naczyń, mebli oraz planów)
- prezentacja kafli piecowych ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Sieradzu

Degustacja potraw adwentowych na bazie staropolskich receptur przygotowana przez restaurację Zespołu Pałacowo-Parkowego w Małkowie.

Odbyło się u nas:

24 Kwietnia 2025

Widowisko taneczne "Kopciuszek" - spektakle dopołudniowe

24 Kwietnia 2025

KINO

23 Kwietnia 2025

KINO

Newsletter

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.
Rozwiń/zwiń okno Facebook