Listopad 2021, sobota
Najstarsza Knajpa w Sieradzu "Boże Narodzenie i zima w średniowieczu"
Najstarsza Knajpa w Sieradzu "Boże Narodzenie i zima w śreniowieczu"
27 listopada 2021 r. (sobota)
godz.16.00-20.00
miejsce: Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu
Rynek 18
Wstęp wolny
Najstarsza Knajpa w Sieradzu to cykliczna impreza o tematyce historycznej, odbywająca się w Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu. Przed nami piąta już edycja tego ciekawego wydarzenia. Po długiej przerwie, spowodowanej pandemią, wznawiamy "knajpę”, nawiązując tym razem do klimatu Świąt Bożego Narodzenia oraz tego, jak przed wiekami wyglądało życie w miesiącach zimowych. Czym ogrzewano się w średniowieczu, jakie spożywano potrawy w okresie przedświątecznym, skąd wzięły się piernikowe przyprawy oraz jakie aromaterapeutyczne sposoby pomagały umilić ludziom niesprzyjające, zimowe miesiące? Będzie również można dowiedzieć się o starożytnych źródłach świąt Bożego Narodzenia oraz o tym, jak Święta obchodzono w średniowieczu.
Podczas imprezy nie zabraknie stoisk animacyjnych oraz degustacji potraw przygotowanych na bazie dawnych receptur.
Wstęp wolny.
Wydarzenie odbędzie się zgodnie z obowiązującymi zaleceniami sanitarnymi.
Pełny program imprezy:
16.00
Otwarcie V edycji Najstarszej Knajpy w Sieradzu
16.15-16.45
Stanisław Muszyński (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej)
- Boże Narodzenie w średniowieczu.
17.15-17.45
Zdzisław Koczarski (Instytut Języka Polskiego PAN)
- Niezwyciężone Słońce, Saturn i Dzieciątko Jezus - rzecz o starożytnych źródłach świąt Bożego Narodzenia.
18.15-18.45
Marta K. Grochowalska (aromaterapeutka, publikuje m.in. w czasopiśmie popularnonaukowym Pharmacopola)
- Aromatyczne remedia: na zimowe problemy dawne i nowe aromatyczne sposoby
19.15-19.30
Michał Szymański (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej)
- Jak ogrzewali się dawni Sieradzanie? Piece w domach, karczmach i warsztatach.
20.00
Zakończenie
Stanowiska edukacyjne:
- pracownia alchemika zimą
- skąd się wzięły przyprawy piernikowe?
- średniowieczna kaligrafia, kolorowanie rycin
- wyposażenie dawnej karczmy (prezentacja naczyń, mebli oraz planów)
- prezentacja kafli piecowych ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Sieradzu
Degustacja potraw adwentowych na bazie staropolskich receptur przygotowana przez restaurację Zespołu Pałacowo-Parkowego w Małkowie.