Listopad 2016, sobota
"Najstarsza knajpa w Sieradzu" - andrzejkowy wieczór w CIKu
"Najstarsza knajpa w Sieradzu" - andrzejkowy wieczór w CIKu
26 listopada 2016 r. (sobota)
godz. 16.00-20.00
Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu, Rynek 18
wstęp wolny
Zapraszamy serdecznie na pierwszą w mieście imprezę historyczną, przenoszącą nas w czasie do średniowiecznego życia rozrywkowego Sieradza, a mianowicie…do dawnych, sieradzkich knajp! W ramach historycznych andrzejek w Centrum Informacji Kulturalnej w Sieradzu będzie można skosztować wina i piwa wg średniowiecznej, spróbować dawnych zakąsek, jakie kiedyś podawano w karczmach, zagrać w kości i inne gry hazardowe, posłuchać ciekawych wykładów na temat życia rozrywkowego w mieście oraz starych obrzędów magicznych. Stroje z epoki, średniowieczny klimat i dobra zabawa - to zapewniamy na pierwszych w CIKu historycznych andzejkach. Wstęp wolny!
PROGRAM IMPREZY:
Sala konferencyjna:
16.00 - Otwarcie „Najstarszej Knajpy w Sieradzu”
16.30 - Paweł Kieroń (Muzeum Okręgowe w Sieradzu)- "Obrzędowość magiczna w tradycji andrzejkowej"
17.15 - Michał Szymański (Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej) – "Gdzie imprezowali dawni Sieradzanie?"
18.00 - Spotkanie z browarnikiem, Ziemowitem Szadkowskim
- prelekcja z degustacją
19.00 - Błażej Białek (firma Kofeina) – "Średniowieczna kuchnia w XXI wiek"
19.40 - Dyskusja: "Historyczne smaczki a marka bez naciągania faktów"
Sala wystawiennicza:
- Kuchnia średniowieczna – degustacje i potrawy odpłatne
- Warsztaty z dawnych gier hazardowych: kości oraz młynek
- Wystawa replik średniowiecznych naczyń ceramicznych
- Średniowieczny browar i pierwsza gorzelnia – stanowisko edukacyjne
- Prezentacja Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej
Degustacje:
- Piwo korzenne – wzmiankowane od XV w.
- Renesansowe wina ziołowe – przepisy z XVI-wiecznych starodruków
- Średniowieczne potrawy: kasza ze skwarkami, groch skarżony
z ziołami, pieczona cebula w sosie, smalec, chleb, wieprzowa wędzonka z żurawiną, ryby wędzone - Potrawy odpłatne: piwna polewka, zupa z wędzonej ryby, pasztet wieprzowy w cieście